Serklaž

Serklaž predstavlja ginekološku proceduru podvezivanja materice, odnosno postavljanje šava kojim se zatvara grlić materice da bi se sprečio prevremeni porođaj ili spontani pobačaj.

Naime, kako se približava vreme porođaja tokom poslednjih nedelja trudnoće, tako se grlić materice skraćuje i širi. Međutim, u slučaju takozvane slabosti grlića, taj proces započinje pre vremena, pa postoji opasnost od prevremenog porođaja ili gubitka ploda. Da bi se to sprečilo, radi se podvezivanje materice šavom koji zatvara grlić materice.

Serklaž se radi do 14. nedelje trudnoće, ako je trudnica imala isti problem u prethodnim trudnoćama. Ako postoji rascep grlića, serklaž se postavlja do 16. nedelje trudnoće. Ukoliko se dijagnostikuje skraćenje grlića, tada se serklaž može postaviti i između 24. i 28. nedelje trudnoće.

serklaz

Kada se radi serklaž?

Serklaž se radi:

Kako se izvodi serklaž?

Serklaž može da se radi u lokalnoj, regionalnoj (spinalna ili epiduralna) ili opštoj anesteziji. Tokom izvođenja procedure trudnica raširenih nogu leži na leđima na ginekološkom stolu (kao tokom ginekološkog pregleda). Doktor će spekulumom raširiti ulaz u vaginu da bi prišao grliću materice. Na nivou unutrašnjeg ušća grlića materice postavlja se kružni šav kako bi se grlić potpuno zatvorio. Šivenje se radi sintetičkim koncem koji se skida posle 37. nedelje, odnosno 21 dan pre termina porođaja.

Po završetku procedure, trudnica bi trebalo da miruje nekoliko sati. Zatim može da ide kući i da nastavi da miruje i po potrebi uzima lekove protiv bolova. Trudnica ne treba da se zabrine ako se narednih dana pojave kapi krvi na donjem vešu, oseti grčeve u materici ili neprijatnost pri mokrenju. Preporučuje se da se trudnica narednih 10 dana ne izlaže većim fizičkim naporima i da se uzdržava od seksualnih odnosa. Između 10. i 14. dana od intervencije, trebalo bi da ode na kontrolu.

Priprema na serklaž

Serklaž je procedura koja zahteva prethodnu pripremu, odnosno klasičan ginekološki pregled, a nekada i ultrazvučni pregled vaginalnom sondom. Trudnica bi trebalo da se uzdrži od seksualnih odnosa nedelju dana pre zakazane procedure.

Benefiti serklaža

Serklaž sprečava prevremeni porođaj ili spontani pobačaj, pa su to istovremeno njegovi očigledni benefiti.

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled